Janneke Honings (rechts op onderstaande foto) en Judith van der Wolde (links op onderstaande foto) zijn sinds 2018 oprichters en ontwerpers van J-LAB3L. Ze produceren eerlijke en duurzame mode, zonder oog voor schoonheid uit het oog te verliezen. De voormalig jurist en advocaat zijn dit modebedrijf gestart in een poging een positief verschil te maken in de wereld. Ze houden van mode, maar ze houden nog meer van onze wereld. Het ene mag het andere niet uitsluiten. Pure & Fashion interviewde Janneke.
Vanwaar de naam J-LAB3L?
“Spreek uit als J Label. Judith en ik hebben elkaar ontmoet in Jakarta. De 3 in J-LAB3L staat voor deze drie J’s; Janneke, Judith, Jakarta. En toen Judith in Jakarta was gaan wonen startte ook hun label.”
Wat is jullie concept?
“Ons concept is trendy, comfortabele en vrouwelijke kleding die op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd.”
Waarom duurzaam?
“We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere en eerlijkere wereld. Dat onze behoefte niet ten koste gaat van het milieu of het leven van anderen, zoals de makers van onze kleding.”
Hoe groot is het probleem?
“Het probleem van fast fashion is heel erg groot. Deze industrie is ontzettend vervuilend en kleding is voor het grootste deel van de mensen een wegwerp item geworden. Dit doet geen recht aan de grondstoffen die we ervoor onttrekken aan het milieu en de mensen die de kleding maken. Deze mensen worden vaak uitgebuit en werken onder erbarmelijke omstandigheden. Dit gebeurd omdat merken de kleding zo goedkoop willen produceren, en er daardoor geen marge meer is voor de producenten om goed voor werknemers te zorgen en de werkomstandigheden veilig en prettig te maken.”
Hoe bewust leef je naast het dragen en (laten) ontwerpen duurzame kleding?
“Ik ben een kritische denker en een bewuste consument. Dat is altijd al zo geweest. Ik eet bijvoorbeeld sinds mijn zevende vegetarisch en steeds meer veganistisch, omdat ik inmiddels weet hoeveel negatieve impact de vlees- en zuivelindustrie heeft op onze aarde. Zo probeer ik me op zoveel mogelijk vlakken bewust te zijn van de impact die mijn keuzes hebben op de planeet en andere mensen.”
Wat kunnen wij fashionista’s doen?
“Wat helpt is om je te verdiepen in het verhaal achter de kleding die je in de winkel ziet en koopt. Zodra je bijvoorbeeld weet dat er gemiddeld 60 mensen hebben gewerkt aan een jurk of jeans, maakt dit het onvoorstelbaar dat €39 een reële prijs is. Bewust zijn maakt verandering mogelijk. En weet dat kleine stapjes in de goede richting al zin hebben. Perfectionisme verlamt, en maakt de wens om te veranderen te groot.”
Waar ben je het meest trots op?
“Op de positieve impact die we kunnen maken met ons bedrijf in ontwikkelingslanden zoals India. De bedankjes van de makers tijdens onze bezoeken in de fabrieken zijn echt onbetaalbaar.”
Jij woont in Zwolle en Judith in Indonesië? Hoe doen jullie dat?
“Zo zijn we inderdaad begonnen. Sinds een half jaar woont Judith weer in Nederland. We hebben allebei vooral eigen taken binnen J-LAB3L gehad toen Judith in Indonesië woonde. Nu gaan we wat meer dingen samen oppakken en kunnen we ook weer wat dingen herverdelen als dat nodig is. De voice messages van WhatsApp zijn echt heel handig voor ons gebleken met het tijdsverschil voorheen, met kinderen thuis en een druk schema. Zo kunnen we toch overleggen terwijl we op onze eigen tijd werken.”
Veel van jullie of alle kleding wordt in Indonesië gemaakt. Klopt dat? En jullie hebben verschillende verkooppunten in Europa? Of in de wereld? Hoe doen jullie dat nu met COVID19?
“We zijn met de productie in Indonesië begonnen omdat Judith daar woonde en het proces zo van dichtbij kon leren kennen. Indonesië bleek echter niet heel geschikt voor ons als productieland en daarom verhuisden we na overleg met een adviseur de productie naar India. Omdat ze daar ook niet alle styles konden maken, vooral winterse styles zijn lastig voor ze, produceerden we een aantal styles in China. Momenteel produceren we in Turkije en India. We zijn daar heel erg blij en tevreden over.”
Jullie hebben net een nieuwe kledinglijn uitgebracht. Wat een fantastische collectie! Kun je er wat meer over vertellen?
“Wat lief! Dankjewel! Deze is geproduceerd tijdens de tijd dat corona net in Nederland kwam, net zoals in de landen van onze productielocaties. Dat maakte het een echte uitdaging om deze te ontwikkelen. Er waren veel vertragingen en niet alle stoffen waren te krijgen en we wilden trouw blijven aan de makers in de fabrieken. We zijn superblij en opgelucht dat het toch gelukt is met veel geduld en doorzetten.”
Welk item vind je zelf het leukst?
“Mijn lievelingsitem van deze collectie is de Nupur Animal Dot. Een heerlijke flowy jurk die je in het dagelijks leven maar ook tijdens etentjes en feestjes net een extraatje geeft.”
Wil je Janneke haar lievelingsitem shoppen? Dat kan hier
Welke kledingstijl draag je zelf het liefst?
“Mijn eigen stijl laat zich niet makkelijk omschrijven in woorden en hangt heel erg af van de dag en mijn mood. Ik denk dat vrouwelijk, nonchalant met een vleugje boho het meest bij me past.”
Heb je zelf ook een fashionblog? Vlog?
“Nee, maar via de stories op Instagram delen we wel veel van achter de schermen van ons bedrijf.”
Welke fashionvlogs/blogs kijk/lees je graag?
“Hier blijft helaas heel weinig tijd voor over naast het werken en family time. Maar DariaDaria, Whensarasmiles en Fair Friday hebben blogs waar ze op een hele leuke en inspirerende manier schrijven over duurzame mode.”
Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Pure & Fashion?
“Weet dat je met jouw keuzes bij het kopen van kleding meer impact hebt dan je denkt! Met een duurzame en eerlijk geproduceerde aankoop steun je direct de makers van deze kleding en draag je bij aan een eerlijker systeem!”
Bekijk de documentaire over Janneke en Judith en hun gevecht voor rechtvaardigheid in de fashion industrie.