Een kijkje achter de schermen van greenwashing

Greenwashing

Steeds meer mensen letten op duurzaamheid. Zo ook bij de aanschaf van nieuwe kleding. Hier willen bedrijven een graantje van meepikken. Maar zijn de bedrijven wel zo groen als ze zich voordoen? Lees hier alles over greenwashing.

“Greenwashing is een term die gebruikt wordt als bedrijven zich groen voordoen, maar dit eigenlijk niet zijn.”

Door middel van greenwashing proberen bedrijven hun merk zo groen mogelijk voor te doen. Dit doen ze met behulp van de slinkse marketingstrategieën. Ook willen ze ons ‘beter’ laten voelen over de aankopen, dus hangen ze een mooi verhaal op waar wij als mens massaal voor vallen. De reden? Pure winst. Een groen verhaal verkoopt nou eenmaal beter.

Greenwashing

Het is moeilijk te filteren welke merken nu echt duurzaam zijn. Hieronder lees je wat tips waar je rekening mee kunt houden om zo duurzaam mogelijk je fashion te kopen.

  • Als een bepaald merk een duurzame collectie op de markt brengt, betekent het niet gelijk dat het merk duurzaam is. Vaak is het namelijk maar een klein deel van de collectie en halen ze hun grootste deel van de inkomsten uit niet-duurzame producten.
  • Vaak wordt er gezegd dat een kledingstuk gemaakt is van een duurzaam materiaal, terwijl het maar voor klein percentage gemaakt is van deze stof. Let hier dus altijd goed op als je nieuwe kleding shopt.
  • Er wordt geregeld overdreven door bedrijven over hoe duurzaam iets is, ze doen dus uitspraken die eigenlijk van geen kant kloppen. Een collectie kan dan wel gemaakt zijn van gerecycled polyester, maar als de kledingarbeiders van een hongerloon leven is het alsnog niet echt duurzaam.
Kledinguitbuiters
  • Ook als het op beautyproducten aankomt wordt veel gebruik gemaakt van greenwashing. Als een product maar 1% natuurlijke producten bevat, wordt het al snel ‘natural’ of ‘puur’ genoemd. En ‘vegan’ wil niet per se zeggen dat een product ook echt dierproefvrij is. Zelfs als een bedrijf aangeeft tegen dierproeven te zijn, betekent het niet dat ze geen dierproeven meer verrichten.
  • Let altijd goed op de keurmerken van een bedrijf. Denk aan PETA, Fair Wear Foundation, GOTS, BCI , EcoCert, Fair Trade en Woolmark. Zo weet je zeker dat het bedrijf op het gebied van de keurmerken in ieder geval goed zit.

Lees ook ons interview met Janneke Honings van J-LAB3 (inmiddels J Label). Zij produceert eerlijke en duurzame mode, zonder oog voor schoonheid uit het oog te verliezen. Hun kleding shop je via J-LABEL