De invloeden van Corona op de fashionwereld

Fashion Week afgelast, retailers sluiten (tijdelijk) hun deuren en consumenten kopen minder. Allemaal gevolgen van Corona. Hoeveel impact heeft het coronavirus op de fashionwereld? En voor de fast fashion?

Krimp kledingindustrie

De mode-industrie is hard geraakt door de coronacrisis. Naar schatting zal de globale kledingindustrie tot 30 procent krimpen in 2020, de sector voor luxe kleding en goederen zelfs bijna 40 procent.

China is verantwoordelijk voor het grootste deel van de mode-industrie

De uitbraak van het coronavirus begon in de Chinese stad Wuhan en verspreidde zich in enkele weken tijd door heel China. Dit had direct negatieve gevolgen voor de mode-industrie. Het land is verantwoordelijk voor het grootste deel van zowel de productie als afzet.

Investeringsbank Jefferies schatte dat Chinese consumenten verantwoordelijk waren voor 40% van de 281 miljard euro die vorig jaar wereldwijd aan luxegoederen is gespendeerd. China zorgde daarmee voor 80% van de verkoopgroei van de luxesector. De oorspronkelijke uitbraak van het coronavirus in China brengt dan ook direct financiële gevolgen voor de mode-industrie met zich mee.

Maar ook buiten China is de financiële impact van het coronavirus merkbaar. Zo is de mode-industrie verantwoordelijk voor 5% van het bruto nationaal product van Italië. Modehuizen als Armani, Prada en Moncler werden direct getroffen door de daling in export na de uitbraak in China, hun grootste afzetmarkt. Na de uitbraak in Noord-Italië tijdens Milan Fashion Week werd een daling in de cijfers alleen nog maar groter.

Gevolgen voor de Nederlandse kledingindustrie

Ook in Nederland zijn de economische gevolgen van de pandemie goed merkbaar. Winkels sluiten hun deuren en zoeken naar alternatieve manieren om hun producten aan de man te krijgen. Veel modebedrijven hebben het moeilijk, en de gevolgen zullen nog jarenlang voelbaar zijn.

Fast fashion en Corona

De fast fashion industrie heeft het zwaar te verduren. Want ons online shopgedrag is dan wel toegenomen dat betekent niet dat we veel meer zijn gaan consumeren. Het betekent vooral een verschuiving van offline naar online koopgedrag.

Fast fashion is kleding die op hoge snelheid geproduceerd wordt voor snelle consumptie. Een proces waarin alles gericht is op zo snel én zo goedkoop mogelijk. Voorbeelden zijn H&M, Primark en Zara. Hoge omloopsnelheden en snelle wisselingen van het assortiment zorgen ervoor dat de consument blijft kopen. Hierdoor draagt fast fashion op grote schaal bij aan milieuvervuiling, waterverspilling, CO2 uitstoot en de afvalberg.

Dat de vraag naar fast fashion van de een op de andere dag stil is komen te liggen heeft catastrofale gevolgen voor de fabrieken in kledingproducerende landen. Veel merken annuleren orders, zelfs als die al zijn geproduceerd. Of ze vragen om hoge kortingen waardoor de producent alsnog in de problemen komt.

Time for change?

Nu de industrie op haar gat ligt staan we voor twee mogelijke scenario’s: óf we gaan straks door met hoe het was, óf we zien de crisis als een kans en we richten de kledingindustrie een stuk mens- en milieuvriendelijker in.