Alles wat je wilt weten over de spencer

Je ziet ze weer steeds meer verschijnen. De spencer! Een super elegant fashion item die al heel wat jaren in beeld is in de fashion wereld. Maar waar komt de spencer vandaan? En hoe lang is het al een fashion item? En hoe style je de spencer tegenwoordig?

Even terug in de tijd

De spencer is sinds 1921 een modeverschijnsel. De spencer wordt ook wel een debardeur genoemd, afgeleid van het Franse woord débarder, oftewel schepen lossen. De oorspronkelijke dragers waren dan ook havenarbeiders. Zo’n gebreide trui zonder mouwen verwarmt de romp en zorgt niet voor zwetende  oksels. Ideaal voor de havenarbeid dus.

Van praktisch kledingstuk naar fashion item

Prins Edward, de oom van Queen Elizabeth, die in 1936 nog geen jaar koning was, droeg in 1921 een spencer. Daarna werd het ineens gezien als fashion. Na die eerste opleving bijna een eeuw geleden, kwam de spencer een paar keer terug. In de jaren vijftig paste de mouwloze trui ook een echte eye catcher. En ook nu is de spencer weer helemaal terug van weggeweest.

Hoe style je de spencer tegenwoordig?

Je kan de spencer heel goed stylen met een leren broek en een lange witte blouse. Of je kan een lange blouse onder de spencer dragen als een jurk. Een ander stijlvol idee is om de spencer in je broek te dragen met een mooie blazer er overheen. Genoeg ideeen om een spencer te combineren!