Alles wat je wilt weten over Black Friday

Op 27 november dan is het weer zo ver. Black Friday! Maar wat is Black Friday nou precies? En hoe is het ontstaan? En wat betekent Black Friday voor ons Nederlanders? Je leest het in dit artikel.

Wat is Black Friday?

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving ofwel de vierde vrijdag in november. Dan hebben de meeste mensen daar vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur ‘s nachts open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten.

Een stukje geschiedenis

Black Friday is niet altijd positief geweest. De lokale politie van Philadelphia (VS) sprak van een ‘Zwarte Vrijdag’ om het verkeer te beschrijven bestemt voor de kerstinkopen van vele mensen. Vanaf de jaren ’80 kreeg de koopvrijdag een positieve draai. Retailers stonden rond die periode in de rode cijfers. De vrijdag na Thanksgiving werd er eindelijk winst gedraaid. Zo gingen de cijfers van rood naar zwart en werd Black Friday als iets positiefs gezien. 

Black Friday in Nederland

Het shopfestijn wordt bij ons, net als over bijna de hele wereld, steeds groter. Al vindt het shoppen bij ons vooral online plaats, omdat wij geen vrij hebben de dag na Thanksgiving. In Amerika wordt tot 75% korting aangeboden tijdens Black Friday. In Nederland zijn de kortingen niet zo hoog. Om toch goede deals aan te kunnen bieden, passen retailers hun prijs vlak voor Black Friday aan om zo een hogere korting aan te kunnen bieden. Dus hou goed in de gaten of je wel echt een goede deal scoort!