De juiste foto voor je fashionblog

Een belangrijk onderdeel van je fashionblog zijn de foto’s die je erbij plaatst. Het is leuk om je foto’s zelf te maken. Daarmee maak je je fashionblog persoonlijker. Maar waar moet je nou allemaal op letten als je zelf een foto maakt voor je fashionblog?

Let op details

Bedenk vooraf waar je je foto neemt. Let op alle details. Zorg bijvoorbeeld dat je achtergrond niet afleidt van je outfit die je wilt showen. En mocht je gaan bewerken let er dan op dat de verhoudingen van jezelf en van je outfit kloppen.

Don’t shoot the messenger

Om kleding te kiezen is het belangrijk om eerst te besluiten hoe je wilt overkomen op de foto. Trendy? Classy? Casual? Stoer? Zorg ervoor dat je de juiste boodschap over weet te brengen. Die past bij je fashionblog en bij jou als persoon.

Hoe wil je overkomen?

Met de juiste technieken kun je een foto bewerken zonder gebruik te maken van programma’s. Neem je bijvoorbeeld een foto vanaf onderen dan lijk je groter. En andersom als je een foto van bovenaf neemt dan lijk je kleiner. Misschien is je foto niet naar wens. Dan kun je natuurlijk achteraf altijd je foto nog bewerken.

Wees uniek

Onderscheid je foto van de standaard foto’s. Daarmee maak je je fashionblog uniek. Mensen worden door je foto getriggerd om je fashionblog te lezen. Wees creatief! Gebruik eens een andere achtergrond. Doe eens geen standaard pose. Experimenteer! Levert de leukste foto’s op.

Maak gebruik van licht

Maak gebruik van licht. Zoek bij voorkeur een plaats uit waar het zo licht mogelijk is. Kijk wel uit voor  heel fel zonlicht. Wanneer je in de volle zon gaat fotograferen krijg je duidelijke scherpe schaduwen. Dat is niet altijd even mooi. Ook kun je gerbuik maken van je flitser of een goede lamp. Een andere optie is dat je gebruik maakt van een licht plafond. Als je een externe flitser hebt, dan kun je deze naar het plafond richten. Heb je dit niet, maak dan gebruik van de flitser die al op je camera zit en zet hier een spiegeltje of een doorzichtige zak voor.

Beter online vindbaar door je foto

Geef je foto een goede titel. Een titel waarin je de juiste zoektermen noemt. De zoektermen waarop jij wilt dat je fashionblog gevonden wordt. Ook de zoekwoorden van je fotonaam worden meegenomen door Google. Maak hier gebruik van! Scheid je zoekwoorden met een spatie. WordPress maakt daar korte streepjes van: -. Gebruik geen underscore: _. Dit ziet Google niet als spatie, maar koppelt daarmee twee woorden aan elkaar. Zorg dat je afbeelding staat in een tekst die ook je zoekwoorden bevat. Ook een onderschrift toevoegen als je WordPress-theme daarvoor geschikt is, zorgt voor meer relevante woorden rondom je afbeelding.

Alternatieve teksten toevoegen

De alternatieve tekst is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de vindbaarheid van afbeeldingen. Dit ‘alt-attribuut’ is oorspronkelijk bedoeld om blinde gebruikers van je fashionblog te helpen. Op die manier kan iemand met een screenreader begrijpen waar de afbeelding over gaat. Gebruik geen spam-woorden in de alternatieve tekst. Google houdt er niet van en voor blinde bezoekers is het heel vervelend. Houd het kort. Gebruik maximaal vijf beschrijvende woorden. Hoe werkt het:

  • Houd de Control toets ingedrukt terwijl je klikt op je foto en selecteer alternatieve tekst bewerken. Het deelvenster alternatieve tekst wordt geopend.
  • Selecteer je foto. Selecteer op het lint van het object de tabbladindeling en selecteer vervolgens alternatieve tekst. (Als je alternatieve tekst wilt toevoegen voor de volledige foto klik dan op de rand van je foto en niet op een afzonderlijke vorm of onderdeel.)